George Tielen, een veelzijdige vlieginstructeur en innovator

George heeft een indrukwekkende vliegcarrière van 45 jaar achter de rug, waarin hij zowel vlieger als instructeur was op een breed scala aan luchtvaartuigen, waaronder hanggliders, helikopters, vliegtuigen en gyrocopters. Hij begon zijn loopbaan bij de Marine Luchtvaart Dienst, waar hij elf jaar diende als helikopterpiloot voor de Opsporings- en Reddingsdienst. Gedurende deze tijd was hij ook twee jaar gedetacheerd op marinefregatten en vervulde hij de rol van hoofd van de Helikopter Vliegopleiding.

Na zijn tijd bij de marine werkte hij bij ACE Helikopters, waar hij deelnam aan een baanbrekend project in samenwerking met verzekeringsmaatschappijen en artsen om vroeggeboren baby’s per helikopter te vervoeren, als alternatief voor ambulances. Dit project werd na twee jaar succesvol afgerond.

Vervolgens verhuisde Tielen naar Curaçao, waar hij een helikopterbedrijf oprichtte dat zich toelegde op toeristische vluchten, transport tussen de eilanden, filmvluchten, en hij speelde een cruciale rol in de oprichting van een Politie Luchtvaart Dienst (PLD) die aanzienlijke successen boekte in de strijd tegen misdaad en drugssmokkel.

In 2012 keerde hij terug naar Nederland, waar hij werd aangesteld als testpiloot en hoofd Vliegopleiding bij PAL-V. Hier was hij verantwoordelijk voor het opleiden van instructeurs die klanten moesten trainen die een PAL-V voertuig aanschaften.

Recentelijk, in 2021, initieerde hij een innovatief project om een simulator te ontwikkelen onder de Simsalabim-methode, via zijn bedrijf SIMCOACH. Deze methode, toegepast in de simulator, heeft aangetoond dat studenten sneller en effectiever leren vliegen vergeleken met traditionele methoden. De simulators worden geleasd aan vliegscholen en -clubs. Daarnaast biedt SIMCOACH teambuildingactiviteiten voor bedrijven aan, waarbij Tielen zijn uitgebreide ervaring in teamverband inzet.

Prijzen en Onderscheidingen:

  • Internationaal Kampioen ‘Precision Flying’ met helikopters.
  • Marine Medaille.
  • Distinguished Achievement Award van de Helicopter Association International voor innovatieve strategieën in de inzet van politiehelikopters in criminaliteitsbestrijding.
  • Innovatie Prijs Curaçao voor de unieke inzet van helikopters voor beveiligingsdoeleinden.